Chodský Pes
Chodský Pes

Chodský Pes


Størrelse

Mellem

Temperament

Samarbejdende

Pelspleje

Mellem

Aktivitets-
niveau

Moderat

MENTALITET

Chodsky Pes er livlig, venlig og imødekommende overfor mennesker og knytter sig gerne til hele familien. Den trives fint som medlem af en sporty og aktiv familie med lyst til hundesport og kan fungere som familiehund med den rette træning. Det er en vogtende hyrdehund, der har tendens til at være gøende, især ved hundemøder.

BEHOV

En Chodsky Pes behøver et godt socialt liv med nær menneskelig kontakt for at udvikle sig til en velfungerende hund. Den skal således stimuleres fysisk og mentalt for at fungere i hverdagen. Den har brug for klare grænser, samtidig med at det er en mentalt følsom hund. Den er særdeles velegnet som sports- og konkurrencehund, og trives ikke kun som sofahund.

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS

Chodsky Pes er en aktiv race, der gerne laver noget sammen med sin familie. Hvis den udfordres mentalt og fysisk, er det en hund, der let finder ro og hviler i sig selv derhjemme. Den er kontaktsøgende og elsker at arbejde, og det er kun fantasien, der sætter grænser for anvendelsesmulighederne fx lydighed, rally, agility, spor, IGP, dogdancing, terapihund m.m.

PELS OG PLEJE

Pelsen er 5-12 cm lang, glat eller let bølget. Den kræver jævnligt en grundig gennembørstning for at undgå mange løse hår i hjemmet, men ellers er pelsen meget let at holde. Væn tidligt hunden til at blive puslet om, så det bliver en hyggestund for begge parter.

INDLÆRING OG HÅNDTERING

Den sætter stor pris på ejerens opmærksomhed og samarbejder gerne, når indsatsen belønnes hurtigt og varieret. Den er meget lærenem og vil gerne udfordres mentalt med spor, madsøgning på græsplænen m.m. Træn venligt og gerne i korte sekvenser.

HØJDE

52-55 cm for hanner. 49-52 cm for tæver.

VÆGT

18-25 kg.

FARVER

Sort med tan-farvede aftegninger.

OPRINDELSE

Chodsky pes har været kendt i Tjekkiet siden 1100-tallet og er blevet avlet i lukket stambog siden 1984 under den tjekkiske kennelklub. Den blev især brugt til at vogte grænserne mellem Böhmen og Bayern i 1100-tallet. Der findes bevis for avlsarbejde allerede i 1500-tallet, men dette forsvandt desværre igen i 1600-tallet, da grænsebevogtningen ophørte. Hundene blev derefter anvendt som gårdhunde, hvor de vogtede gårdene og blev desuden anvendt til hyrdning. I 1984 søgte en mand ved navn Jan Findejs hunde af denne race og med deres oprindelige udseende. Ud fra de hunde,som stemte overens med det oprindelige udseende, blev der opstartet et stort avlsarbejde for at regenerere racen.

HJEMLAND

Tjekkiet

INTERNATIONALT RACENAVN

Bohemian Shepherd. (forhåndsgodkendt ved FCI)

Chodský Pes HVALPE TIL SALG

VISER 0 ANNONCER

Herunder finder du en oversigt over aktuelle kuld af racen Chodský Pes, der pt. er til salg.
Husk også at læse guiden til, hvad du skal være opmærksom på, inden du køber hund.

FEED

Del dit eget billede med #danskkennelklub